Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Default font size Decrease font size
You are here: Naslovnica arrow O školi
O školi Ispis E-mail


milenijska fotografijaOdlukom Skupštine općine Zadar sadašnja Gimnazija Franje Petrića utemeljena je rujna mjeseca 1986. g. pod imenom Matematičko-informatički centar odgoja i usmjerenog obrazovanja Zadar, skraćeno MIOC. Škola nastaje spajanjem informatičkih razrednih odjela dotad u sastavu Tehničkog školskog centra (TŠC) i Centra "Juraj Baraković".

Aktom o osnivanju Skupština općine Zadar određuje MIOC za nositelja prirodoslovno-matematičkog srednješkolskog obrazovanja u općini i zadarskoj subregiji. Reformom srednjeg školstva Republike Hrvatske MIOC-i se ukidaju i postaju prirodoslovno-matematičke gimnazije. U našoj Školi taj prijelaz je gotovo bezbolno izveden zbog velike srodnosti nastavnih planova i programa bivšeg MIOC-a i tadašnje prirodoslovno-matematčke gimnazije.

Prosinca mjeseca 1992. g. Ministarstvo prosvjete, kuture i športa Republike Hrvatske odobrilo je da gimnazija pod imenom Franje Petrića odgaja i obrazuje hrvatsku mladež u prirodoslovno-matematičkoj struci, potvrdivši tako odluku Skupštine općine Zadar od srpnja 1992. g. Od školske godine 93./94. u školi se učenici obrazuju i u programu opće gimnazije.

Franjo Petrić je jedan od najoriginalnijih prirodoznanstvenika i filozofa 16. stoljeća. Rođen je 25. travnja 1529. g. u Cresu. U Padovi studira medicinu i filozofiju, da bi 1577. g. prihvatio profesuru na katedri za Platonovu filozofiju Sveučilišta u Ferrari. U tom značajnom središtu znanosti i umjetnosti tiskano je i njegovo životno djelo "Nova i sveopća filozofija".

milenijska foto1591. g. odlazi u Rim gdje preuzima katedru za Platonovu filozofiju. Bavi se problemom mikrokozmosa i makrokozmosa, geometrijom, retorikom, teorijom umjetnosti, metodologijom povijesti itd. Jedan je od najslobodnijih mislilaca svog vremena čija je filozofija imala uzor u Platonovom i Plotinovom filozofiranju. Osebujan i dosljedan monist, stoji na prijelazu duhovnog preob- ražaja svijeta, suprotstavlja se tradicionalnoj prošlosti i sadašnjosti. Bori se za autonomiju znanja i slobodu mišljenja, hrabro kličući "A CIJELI JE OVAJ NAŠ SVIJET-SUDIONIŠTVOM U SVJETLOSTI I VIDLJIV I LIJEP". Svoj buran i stvaralački život završava u Rimu veljače 1597. g., gdje je i sahranjen.


Za nas je izuzetna čast nositi ime tog hrvatskog i svjetskog velikana misli. Založit ćemo se da svojim radom opravdamo iskazanu nam čast.

 
SRETAN
ROĐENDAN!
Luka Simić (26)
Silvija Vuković (29)

Tko je Online

e-Dnevnik

2013./2014.

*popis je isti kao od šk. god. 2012./2013.

Kalendar

Kalendar 2013./2014.

mojamatura.net

MZOŠ

NISpVU - Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilišta

AZOO

CARNet webmail

Kurikulum 2013./2014.

Vremenska prognoza

Zadar
---

Prijatelji

FER 

 foi - upisi

zadarski sportski portal

zadarski internet portal

RivaOn


Video

videoU "VIDEO" rubrici možete pogledati snimke s nekih od održanih aktivnosti u organizaciji naše škole.

Kalendar šk. god. 2012./'13.

Kalendar školske godine 2012./2013.Ovdje možete preuzeti kalendar za šk. god. 2011./2012.

NCVVO

ncvvo... obavlja poslove vanjskoga vrjednovanja u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske i poslove provođenja ispita temeljenih na nacionalnim standardima.

CARNet - LMS


Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
Advertisement