Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Default font size Decrease font size
You are here: Naslovnica
Posjet Izložbenoj dvorani državnog arhiva u Zadru PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 28 Travanj 2013
 Učenici  2. b razreda Gimnazije Franje Petrića, u organizaciji školske knjižnice i prof. Dome Zidar,  posjetili  su izložbu Što se čitalo u Zadru prije 100 godina – tiskovine od 15. do 20. travnja 1913. Posjet Izložbenoj dvorani državnog arhiva u Zadru organiziran je 19. travnja ove godine. Ovom izložbom Državni arhiv priključio se kulturnoj manifestaciji Zadar čita 2013. i obilježavanju Dana Zadarske županije.
Imali smo priliku vidjeti dvanaest tiskovina izdanih između 15. i 20. travnja 1913. godine i pročitati aktualne vijesti koje su čitali tadašnji čitatelji. Zadar je u vrijeme burnog predraća bio glavni grad austrijske pokrajine Dalmacije i sjecište svih važnijih političkih zbivanja koja su izložene tiskovine detaljno pratile.
U vijestima iz kulturnog života grada Il Dalmata bilježi da su se taj tjedan u kazalištu Verdi  gotovo svaku večer izvodile Rossinijeve opere William Tell i Seviljski brijač.
Dubrovačka Prava crvena Hrvatska  14. travnja objavila je kratku informaciju o prvoj godišnjici potonuća Titanika.
U Objavitelju Dalmatinskom/Avvisatore Dalmato, nekoj vrsti današnjih Narodnih novina, objavljivani su natječaji, sudske presude, oglasi i sl.
Vremenski su  uvjeti  polovinom travnja 1913. bili  izrazito nepovoljni te sve novine bilježe nezapamćenu studen u Dalmaciji, a 15. travnja izvještavaju o snježnim pahuljama nad  Zadrom.
Kroz te i brojne  druge  vijesti  provela nas je ljubazna djelatnica Arhiva Tamara Šarić-Šušak. Uslijedila su  naša pitanja na koje je stručno  odgovarala te je u nama potaknula želju da posjetimo Državni arhiv u Zadru. Izložba, čije su tiskovine zaokupile našu pažnju kao što su to činile i davne 1913.godine našim precima, a koje su svjedok jednog prostora i vremena,  nije bila samo edukativna već i zanimljiva.
 
          
 
« Prethodna   Sljedeća »
SRETAN
ROĐENDAN!
Marija Šain (24)
Lovro Barišić (23)
Lara Zorić (23)

Tko je Online

e-Dnevnik

2013./2014.

*popis je isti kao od šk. god. 2012./2013.

Kalendar

Kalendar 2013./2014.

mojamatura.net

MZOŠ

NISpVU - Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilišta

AZOO

CARNet webmail

Kurikulum 2013./2014.

Vremenska prognoza

Zadar
---

Prijatelji

FER 

 foi - upisi

zadarski sportski portal

zadarski internet portal

RivaOn


Video

videoU "VIDEO" rubrici možete pogledati snimke s nekih od održanih aktivnosti u organizaciji naše škole.

Kalendar šk. god. 2012./'13.

Kalendar školske godine 2012./2013.Ovdje možete preuzeti kalendar za šk. god. 2011./2012.

NCVVO

ncvvo... obavlja poslove vanjskoga vrjednovanja u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske i poslove provođenja ispita temeljenih na nacionalnim standardima.

CARNet - LMS


Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
Advertisement